Turkiye Check in

CIA’a göre Türkiye’de 42,68 milyon internet kullanıcısı var. Yani nüfusun % 53,7’si online. OECD’ye göre de Türkiye’deki evlerin %70’in de internet var.

Çin’in 626 milyon internet kullanıcısıyla 1. olduğu CIA listesinde Türkiye 19. sırada. Hem de İspanya, Kanada, Avustralya, Hollanda, Tayvan, Belçike, İsveç, İsviçre, Portekiz gibi ülkelerin çok çok üstünde yer alıyor.

Statista’ya göre de ülkemizin %53’ü sosyal medya sitelerini ziyaret ediyor. Güney Kore’nin %76’ı ile birinci olduğu listede, Türkiye 12. sırada yer alıyor.

Oxford Üniversitesi’ne bağlı Reuters Enstitüsü’nün raporu ‘na göre Türkiye’nin %57’si internete bağlanıyor. Türkiye Oxford’un listesinde birinci sırada.

Reuters Enstitüsü Türkiye Sosyal Medya Analizi

Bu bakımdan Türkiye’nin internet girişimleri bakımından büyük potansiyel taşıdığını düşünebiliriz. Peki  gerçekte durum nasıl?

Swarm yani eski adıyla Foursquare’de bugüne dek yapılan 1o milyar check-in’in 2,5 milyarı Türkiye’den. Türkiye dünyada en çok check in yapılan ülkeler listesinde 1. sırada.  Neden 1. sırada olduğumuzu Nasreddin Hoca’nın fıkralarıyla yorumlayalım.

swarm-tu%cc%88rkiye

Nasreddin Hoca zamanında birinde yumurtacı esnaflığına soyunmuş. Ne var ki, on para saydığı yumurtayı dokuz paraya satıyormuş.

Ahali bakmış ki, Hoca iflas edecek.
– Ne yapıyorsun Hocam, demişler, bu külliyen zarar; artık alıp eksik satıyorsun.

Nasreddin Hoca:
– Sağ olun dostlarım, demiş, ben yaptığımı biliyorum; dostlar alışverişte görsün.

Paylaşımlara bakacak olursanız herkes sürekli bir eğlence halinde. En trend mekanlarda yenen akşam yemekleri, dış hatlar terminallerinden yapılan check-inler, Starbuckslarda kahve sohbetleri, fitness salonundan paylaşımlar v.s… Peki tüm bu işlerin getirisi ne ? Swarm ve Foursquare’e reklam satışı olarak yansıdığı kesin ancak “dostlar alışverişte görsün” fıkrasının online yaşanması olarak da tabir edebiliriz.